Najchutnejší guláš navarili v Závade kšiňanskí poľovníci

0
1063

Pod Lipkou v Závade pod Čiernym vrchom sa 12. augusta stretlo 16 gulášmajsterských tímov súťažiacich o najlepší guláš v kšiňanskej doline.

Rekordná účasť gurmanských družstiev prednaznačovala, že tretí ročník tejto vyhľadávanej akcie bude lámať rekordy. Starostlivo pripravený areál obetavcami zoskúpenými okolo krčmára Milana Bučku sa zapnil do posledného miesta zvedavými návštevníkmi fandiacimi svojim gurmánskym obľúbencom.

Po odštartovaní súťaže sa celé dopoludnie niesli vzduchom lahodné vône gulášu a areálom sa niesla i dobrá nálada a skvelá hudba, o ktorú sa postarali samotní súťažiaci a hudobná skupina Music – 2. „Do súťaže sme postavili 5-členný tím pod vedením šéfkuchára Miroslava Botku.

Guláš, ktorý varíme sme postavili klasicky na diviačom mäse (17 kg). Len čo sme dovarili, postavili sa pri výdajný stolík zástupy ľudí. Za chvíľu už nič nebude. Asi im chutí, čo nás veľmi teší,“povedal s úsmevom na tvári člen guláš tímu z PZ Bukovina Juraj Hajšo. Opodiaľ varila partia „zozbierancov z doliny“ pod hlavičkou Trník tím.

„V kotlíku krútime kvalitné hovädzie mäso s upravenou receptúrou v porovnaní s minulým rokom,“ prízvukovval šéfkuchár 6-členného družstva. Do gurmánskej súťaže sa aktívne zapojili aj kšiňanskí hasiči pod vedením Vladimíra Botku. V bublajúcom kotlíku rozvoniavala hovädzinka.

„Varíme podľa osvedčených postupov našich starých poľovníkov,“ povedal sebavedome šéfkuchár Botka. Na brehu tečúceho potôčika varila partia zo Stavokanu. „Náš gulášik je postavený na bravčovej masti s cibuľkou smahnutou do zlatista, na ktorej dusíme hovädzinku a bravčovinku s pridávaním ingrediencíí,“ vysvetľoval hlavný kuchtič Milan Rác.

Sympaťáčky „Papričky“ postavili tím „tri v jednom“, ktorý varil podľa utajenej receptúry. Vedľa Papričiek krútil gulášik sebavedomý tím „Komzumár – Baba“. „Do gulášu sme dali mäsko z mladej lane,“ prízvukoval šéfkuchár Hrubý. Medzi spokojnými návštevníkmi akcie sme stretli aj starostu obce Miroslava Tuchyňu.

„Som rád, že sa tu dnes opäť stretlo veľa ľudí a pán Bučko pokračuje v tradícii, ktorá bola založená v našej obci,“ povedal uznanlivo starosta. Po odovzdaní vzoriek súťažných tímov si zasadla šesťčlenná porota,

ktorá po polhodine degustácie vyhlásila predsedom Milanom Bučkom výsledky súťaže a ocenila 8 súťažných družstiev: 1. PZ Bukovina Kšinná, 2. Kukuričky, 3. Tomaškovci, 4. Šudo guláš, 5. Komzumár- Baba, 6. La Maňana, 7. Papričky, 8. Hasiči Kšinná. „Okrem chuti gulášu sme hodnotili aj jeho vôňu, farbu a kvalitu mäsa,“

povedala po vyhlásení výsledkov členka poroty Nadežda Zaťková. „Som rád, že dnes prišlo veľa ľudí. Svedčí to o tom, že záujem o túto gurmánsku akciu zo strany verejnosti rastie. Chcem sa poďakovať všetkým dobrovoľníkom a sponzorom bez ktorých by to nešlo. Teším sa už na ďalší ročník,“ povedal spokojný organizátor Milan Bučko.

Autor:  Stanislav Vavro

ZDIEĽAŤ

Pridaj komentár

Predchádzajúci článokV kostole sv. Andreja v Timoradzi sa usadili netopiere
Ďalší článokBánovčania majú moderné kino
V regionálnych novinách TAJMS som zodpovedný za celú tímovú prácu redakcie. Píšem a pripravujem informačné články z bánovského regiónu, reportáže a rozhovory z terénu, firemné advertoriály, komentáre, stručné aktuality, ďalšie PR materiály, ktoré si zákazníci žiadajú.