Pravá dedinská zabíjačka v Horných Našticiach

0
657

Chladné zimné počasie je obdobím dedinskej zabíjačkovej sezóny. Spracovanie mäsa z podomácky vychovaného prasiatka bolo v minulosti dôležitou udalosťou každého gazdovského dvora.

Skutočnú dedinskú zabíjačku už mnohí poznajú len z rozprávania. No tí, ktorí si ju pamätajú vedia, že sa v ten deň zišla celá rodina, ale aj priatelia. Prišli, aby pri práci pomáhali a hlavne aby utužili vzájomné vzťahy.

Všetci sa dobre bavili, porozprávali, čo-to vypili, až pokým to niektorí s alkoholom neprehnali. Prvá fáza zabíjačiek prebiehala pred vianočnými sviatkami, druhá fáza v období fašiangov. V zime sa zabíjačky robili preto, že chladničky ešte neexistovali a ľudia mali aj

menej práce. V bánovskom regióne udržiava dodnes túto tradíciu Vladimír Botka zo Kšinnej, ktorý zabíjal aj v Horných Našticiach. „Zabíjačky ma oslovili až keď som začal s poľovačkami. V tom čase ma zaúčal vychýrený mäsiar Jano Botka zo Kšinnej a Ludvík Hajšo zo Závady pod Čiernym vrchom,“ povedal mäsiarsky majster Botka.

„Dnes je tu skvelá zabíjačková atmosféra. Ráno sme si dali hriatô, zabili sme prasiatko, obarili sme ho a po vyčistení rozobrali na trojnožke. Pochutnávali sme si aj na uvarenom podbradku a pečienke. Následne sme prasiatko celé spracovali,“ dodal Vladimír Botka.

Stanislav Vavro

ZDIEĽAŤ

Pridaj komentár

Predchádzajúci článokAko si voľakedy susedia nový rok vinšovali
Ďalší článokPremiéra filmu Zúfalé ženy robia zúfalé veci na Dámskej jazde
V regionálnych novinách TAJMS som zodpovedný za celú tímovú prácu redakcie. Píšem a pripravujem informačné články z bánovského regiónu, reportáže a rozhovory z terénu, firemné advertoriály, komentáre, stručné aktuality, ďalšie PR materiály, ktoré si zákazníci žiadajú.